A Maxsolar.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Önnek az oldal használatát és személyreszabott oldalélményt nyújtsunk. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti.

Mindent a szigetüzemű napelem rendszerekről

Mindent a szigetüzemű napelem rendszerekről

Mikor van szükségünk szigetüzemű napelem rendszerre és miért jó egyáltalán, tehetjük fel a kérdést magunknak. Mai cikkünkben erre adjuk meg a válaszokat.

Sokan a rendszer nevéből már biztosan kikövetkeztethették, hogy az olyan elszigetelt helyeken, lokációkban jöhet jól egy ilyen napelem infrastruktúra kiépítése, ahol közvetlenül nincs lehetőség az általános villamoshálózatra történő rákapcsolódásra. Ennek több oka lehet. Leggyakrabban egyszerűen olyan helyen van a telepítésre előkészített objektum mint például egy tanya, vagy gazdasági épület , ahol vagy nincs a közelben bevezetve az elektromos hálózat vagy nem alkalmas annak minősége a rendszerünk  csatlakoztatásához.

Mivel a napelem rendszereket gyakorta csak mint kiegészítő energiatermelő rendszerként használják, ezzel szemben az előzőekben leírt okokból kiindulva mint önálló, önellátó energiaforrásként kell tekintsünk a szigetüzemű napelemes rendszerre.

Ezen rendszerek esetén a napelemek által megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk. Az akkumulátorok töltését illetve kisütését egy töltésszabályozó irányítja, ezen felül biztosítja a kisfeszültségű (12–24 V) fogyasztók áramellátását is. Egy inverter segítségével az akkumulátorok által biztosított egyenáramot 230 V, 50 Hz-es váltakozó árammá tudjuk transzformálni, amellyel a legtöbb elektromos fogyasztó működtethető.

Amennyiben egy ilyen megoldáson törjük a fejünket, mindenképp érdemes előrelátónak lenni és összeírni azon alap energiafogyasztási szokásainkat, igényeinket, melynek megfelelő teljesítmény előállítási képességgel bíró napelemes rendszert szerezzünk be. Érdemes, tételesen listát készítenünk, melyben minden fontosabb, nagyobb teljesítményű villamos fogyasztónk szerepel, az általunk igényelt teljesítménnyel és a várható szükséges működési idejükkel együtt. A teljesítményeket (Watt) és az üzemidőket (óra/hét) tételenként összeszorozva majd ezen információkat összeadva máris látni fogjuk, hogy várhatóan mekkora energiafogyasztási teljesítményre lesz szükségünk (Wh/hét).

Ilyenkor azonnal látni fogjuk, melyek azon berendezéseink melyek nagyobb energiaellátást igényelnek, vagy folyamatos működéssel üzemelnek (pl. fagyasztó láda, hűtő). Érdemes végigkalkulálni, hogy ha csak alkalomszerűen tartózkodunk az adott helyen, legyen az mondjuk egy hétvégi ház, tudjuk e más megoldásokkal  csökkenteni a teljes fogyasztásunkat ( pl. villanybojler, külön napkollektorral).

Fontos, hogy a szigetüzemű napelemes rendszert a várható legnagyobb teljesítményre kell méreteznünk. Magas energiafogyasztás esetén igen magas költségekre kell tehát számítani, így érdemes előrelátónak lennünk.  Fogyasztási szokásaink ésszerű alakításával azonban kisebb és olcsóbb napelemes rendszer is elegendő lesz.

Gondoljuk azt is végig, egész éves használatban csak erre hagyatkoznánk, vagy időszakosan, például nyári hónapokban lesz e rá szükségünk. Hogy ez miért fontos? A napelem rendszerünk telepítésére szolgáló felület dőlésszögének, tájolásának és az adott időszak napsugárzási energiahozamának ismeretében meghatározhatjuk, mekkora napelem felület kell nekünk.

Felhős vagy borús időjárás esetén a napelemek sokkal kisebb teljesítményben képesek energiát termelni, ilyenkor az eddig megtermelt energiát kizárólag az akkumulátorokból nyerjük vissza, de az utántöltésük sokkal lassabb lesz, mint maga a fogyasztásunk. Ilyen időjárásnál, időszaknál érdemes takarékosan használnunk a rendszerünk által működtetett eszközöket elkerülve azt, hogy elhasználjuk az összes megtermelt energiánkat.

Ezen információink alapján már be tudjuk lőni, hogy végső soron mekkora napelem rendszerre van szükségünk. Összességben tehát a szigetüzemű napelem rendszerek egy igen praktikus és előrelátó megoldást tudnak nyújtani rövid és hosszútávon egyaránt. Ehhez azonban szükséges lesz a megfelelő teljesítmény szükségletünk felmérése és a telepíteni kívánt rendszerünk megfelelő méretének meghatározása. Szigetüzemű napelemből csak a legjobbat! Ide kattintva könnyedén megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet.